Budva je jedan od najstarijih gradova na Jadranskoj obali (nastala je prije više 2500 godina). Danas je turistička i ljetnja kulturna prijestonica. Legenda kaže da je Budvu osnovao Kadmo- sin feničanskog kralja Agenona. Protjeran iz Tebe, stigao je u ove krajeve na volovskoj zaprezi i osnovao grad. Budva se prvi put spominje kod grčkog tragičara Sofokla, a u pisanim izvorima je pod imenom Butua, Civitas Antique. Najdragocjenija je metropola na Jadranu. Tu su ilirski, helenstički, rimski, kasnoantički i ranohrišćanski arheološki slojevi, koji govore o životu na ovim prostorima. Muzej grada Budve svakako treba posjetiti.
Stari Grad

najprivlačniji dio Budve, prvobitno je bio na ostrvu, ali se kasnije, pješčanim sprudom spojio sa kopnom. U 15.vijeku opasan je debelim zidinama, koje je vrijeme rušilo i obnavaljalo. Osim Citadele, stare gradske tvrđave iz 4-5 vijeka prije nove ere, zanimljiv je kompleks od šest crkava na malom prostoru, iz različitih vremena. Šetnja bedemima daje sasvim novi pogled na grad i pučinu. Stari grad je mjesto mnogobrojnih kulturnih dešavanja. Festival “Grad Teatar”, od sredine jula do kraja avgusta obuhvata mnogobrojne pozorišne predstave, koncerte, izložbe, književne večeri.
Budvanska Rivijera

je 12 km plaže, na rivijeri dugoj 25 km. Kupališna sezona traje od 6 do 7 mjeseci, od maja do oktobra. Izdvajaju se Sveti Stefan, Miločer i Petrovac. Plaže u blizini starog grada su Mogren 1 i Mogren 2 (350 m duge), nazvane po Špancu Mogriniju, koji je na njima našao spas od brodoloma i u tu čast izgradio crkvu Sveti Antonio. Pored gradske luke je Slovenska plaža (1600 m), iza nje Bečićka, 1950 m duga, sa grand pri nagradom “Zlatna palma”. U pravcu Perazića dola, između Bečića i Pržna je Kamenovo (730 m). Pržno je plaža ispod istoimenog ribarskog naselja, od Miločera udaljena svega 350 metara. Miločerska plaža (800 m) je ispod nekadašnje rezidencije Karađorđevića (1934), danas ekskluzivnog Hotela. Pored nje je mala Kraljičina plaža. Zapadno od Budve, ka Tivtu, nalazi se plaža Jaz (350 m), podjeljena na dvije, od koje manja predviđena za nudiste. Slijede plaže Trsteno (200 m) i Žukovo (200 m) kod Donjeg Grblja.