To je jedan od najvećih primorskih gradova i jedan od najvećih luka duž jadranske obale i nalazi se u podnožju planine Rumije. Luka je dobro povezana sa Jadranskom magistralom i prugom Beograd-Bar, a nakon izgradnje tunela Sozina, aerodrom Podgorica također nije daleko. Moderni grad se razvija tek od početka 20. vijeka, a temelje mu je na samoj obali postavio kralj Nikola.

Stari Bar

Ime grada povezano je iz latinskog i grčkog imena Antibarum i Antivari odnosno znači da je grad suprotno Barija iz Italije. Stari Bar je drevni grad na brdu, tri kilometra od mora. To je jedna vrsta muzeja arhitekture, koji je svjedok mnogih civilizacija. Vjerovatno se razvio, u 7. veku. U srednjem vijeku, to je bio jedan od najmoćnijih gradova u regiji i u savremenim skriptima se uvijek spominje kao “gloruis”. Čak su i gradska vrata iz 11. vijeka predstavljala jedinstven primjer crnogorske obalne arhitekture. Bar je također poznat po svojim slavnim klesarima. Među brojnim vrstama drveća u opštini Bar, je i zaštićena maslina stara preko 2000 godina.

Turska vladavina

Za vrijeme turske vladavine, grad je snabdijevan vodom preko akvadukta, jedino zdanje te vrste u Crnoj Gori.
U prvoj polovini 12. vijeka u Baru je napisan Ljetopis popa Dukljanina ili barske rodoslov. To je književno-istorijski dokument koji opisuje dolazak Slovenaca na ove prostore. Književni najuspješniji dio hronike, prava ljubavna priča. čini poglavlje o životu, ljubavi i tragediji Vladimira, kralja Duklje, i njegove supruge Kosare, kćer bugarskog kralja Samuila
.

Barska Rivijera

Gotovo cijelo područje duž Bara je, u stvari, velika plaža. Sve od rijeke Željeznice do Luke Bar je gradsko kupalište Toplica, nazvana po hotelskom kompleksu. Kraljičina plaža (Kraljičina plaža) se nalazi u sjevernom dijelu Čanja. Biserna Obala ili Čanj (dugačaka 1800 metara) i do nedavno zvana “španska plaža”, jer je sa nje 300 komunista trebalo krenuti sa francuskim brodom i pridružiti se Španskom građanskom ratu, ali su svi završili u zatvorima Kraljevine Jugoslavije. Od Čanja do Sutomora, nalazi se plaža Maljevik (dužine 100 metara); pored njega je Crni rt  u čijim vodama se nalaze mnogi arheološki ostaci.

Crvena plaža duga 1000 metara, je mali zaliv, a pijesak joj je crven. Uz to je i plaža je Žukotrljica (100 metara). Na istoku Bara je Crvena stijena i dalje prema Ulcinju nalazi se plaža po imenu Veliki pijesak, a iza nje je Mali Pijesak, dugačak 600 metara. Te plaže su zaštićene kao prirodni rezervat. Između Bara i Ulcinja se nalazi plaža poznata kao Utjeha, dugačaka 800 metara.